Lekarze alarmują, że aktualnie wzrasta ilość osób chorych na alergię. Będzie to jedna z najbardziej popularnych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz młodsze osoby. Chwilowo rośnie na przykład odsetek bobasów dotkniętych wybranymi uczuleniami. Wśród tak młodziutkich pacjentów w większości wypadków następuje alergia na wyłonione produkty spożywcze. Sporo niemowląt, u których uczulenie objawia się w głównej mierze zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z przyczyny alergii na laktozę, innymi słowy białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które swoje dzieci karmią piersią, powinny w każdym calu odstawić wszystkie towary mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą również obserwować reakcje dziecka wówczas, kiedy zjedzą inne artykuły potencjalnie mocno alergizujące, a w związku z tym soję, jaja lub ewentualnie orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, należy podawać mu właściwe hipoalergiczne mieszanki, w jakich białko krowie jest zastąpione sojowym lub w jakich zastosowano hydrolizat białka krowiego. W przypadku dzieci z alergią trzeba również mocno uważać podczas rozszerzania diety. Wypada w głównej mierze podawać nowe towary osobno i co kilka dni.
To naturalnie dzięki temu można będzie łatwo ustalić, jakie z nich powodują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Oczywiście zasady te dotyczą też starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane artykuły spożywcze. W takiej sytuacji najprzyzwoiciej jest po prostu wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji niezwykle ważne jest wsparcie całej rodziny. Jeśli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najprzyzwoiciej jest, jeśli wszyscy najzwyczajniej w świecie przestrzegają właściwych zasad diety oraz nie jedzą mleka lub też produktów zawierających orzechy.